2016. szeptember 21. 10:53 - szabo.laszlo

Népszavazás II.

Az előző postban a népszavazást formailag elemeztem. Nézzük meg most, hogy tartalmilag miről is szól.

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az a helyzet, hogy igennel kellene erre a kérdésre válaszolni (a szavazáson az érvénytelen szavazat szerintem a helyes megoldás, az előző írásomban ezt elmagyaráztam).

Miért igen?

1. Mert a menekülteken segíteni kell. Ezt a következő postban szeretném majd kifejteni.

2. Az EU részeként részt kell vennünk a közös megoldásokban.

 Részt kell vállalnunk a közös problémáink megoldásában. Teljesen világos, hogy a menekült kérdés globális, európai kérdés, ezért a megoldás is akkor lesz jó és hatékonya, ha európai szinten, egységesen próbáljuk kezelni. Tegyük fel Magyarország nem fogad be egyetlen menekültet sem. Ok, és ha Dánia befogad százezret, és ők idejönnek dolgozni és/vagy segélyen élni, akkor mit teszünk? Najó, ez elég valószínűtlen, de a lényegre rávilágít: közös európai megoldás kell.

Az Európai Unió messze nem tökéletes, de mégis Géza fejedelem és István király óta a legjobb dolog ami történt az országunkkal. (Amúgy akkor is ez történt: integrálódtunk a nyugati civilizációba, átvettük a jó gyakorlatokat, és az európai értékrendet. Nem tetszett mindenkinek, sok dolgot fel kellett adni, sok kötelező szabályt elfogadni – de szerintem megérte; ismerős helyzet?)

Sokak nagy bánatára azonban nem csak a jogokért kell sorban állni, nem csak a pénzeket kell lehívni és két kézzel szórni (szinte le se merem írni: talicskaszám lopni), nem csak az előnyöket kell élvezni. Igen, kedves honfitársaim, a kötelességünket is meg kell tenni. Néha.

3. Mert közösen hozzuk a ránk vonatkozó döntéseket.

Az EU döntéshozatali rendszerén van mit javítani. Azonban demokratikus és megegyezéseken alapul. Lehet véleményt mondani, szövetségeseket keresni, mindenről szavazás van, nem egy-két nap alatt hamarkodnak el egy témát, az EU több szervében is elő lehet venni ugyanazt a kérdést, mindent felül lehet vizsgálni, mindent meg lehet támadni más fórumokon, bíróságokon. A döntések nyilvánosak, részletesen indokoltak.

Magyarország mindenhol képviseli magát. Nincs olyan tárgyalás vagy döntéshozatal, ahol ne lenne magyar kontrol. És nem, nem vagyunk kis ország (12 országban többen laknak, 15-ben kevesebben) és nem, nem vagyunk egyedül, vannak szövetségeseink minden kérdésben (érdekesség: a V4 lakosságszáma alapján az EU második legnépesebb országa lenne), és nem nem vagyunk félreállítva (még most sem), sok szervezetben, a legerősebb EU-s pártokban is képviseljük Magyarországot.

A döntések demokratikusan, Magyarország erős részvételével születnek. Ezért be kell őket tartani – még akkor is, ha párezer menekült befogadásáról rendelkeznek.

Miért kell a menekülteken segíteni, és miért nem jelent ez veszélyt Magyarországra? Ezekre a kérdésekre a következő írásban fogok választ adni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://respublica.blog.hu/api/trackback/id/tr9811722917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2016.09.22. 01:15:52

" Mert a menekülteken segíteni kell"

A menekülteken igen, a nyolc biztonságos országon áthaladó "no fingerprint" ali viszont nem menekült, hanem a mi kanadázós romáink külföldi megfelelője.

A menekülteken úgy lehetne legjobban segíteni, hogy nem bassza szét a nyugat az országukat azzal a felkiáltással, hogy biztos WMD-jük van, illetve nem fegyverez fel "mérsékelten ellenzéki" csoportocskákat, nem agitál az arab tavasz nevű dajkamesében, és úgy általában békén hagyja őket.

"Az EU részeként részt kell vennünk a közös megoldásokban."

Ha a közös megoldás faszság, akkor úgy teszünk a legjobbat az EU-nak, hogy nem veszünk részt benne. Az alkoholista haverodnak sem akkor teszed a legjobbat, ha hozol neki még piát.

Másrészt a kvótázás nem csak olyan (morális) szempontból faszság, hogy ha egy ország megcsinálta a szart, akkor ne kenje szét a többire, hanem olyan (gyakorlati) szempontból is, hogy betartathatatlan. Az a "szíriai" "menekült", akit pl. Mátészalkára osztanak be, az első vonattal megy vissza Berlinbe.

" Mert közösen hozzuk a ránk vonatkozó döntéseket."

Jah, pl. a rám vonatkozó döntéseket inkább az általam megválasztott emberek hozzák, remélem nem túl nagy kérés a demokráciában.

Mi NEM következik a népszavazásból: az, hogy soha egy menekültet sem akarunk ellátni, vagy hogy utálunk minden migránst. Ez nem következik, csak az, hogy nem akarjuk, hogy Brüsszel mondja meg, kivel élünk együtt. Jók lesznek nekünk a saját képviselőink erre, akiket picsán rúghatunk, ha nem tetszik, amit csinálnak.

zenitoo 2016.09.22. 02:35:19

"Mert a menekülteken segíteni kell"....Azért azt tisztázzuk,hogy ezek nem menekültek,hanem honfoglalók. A menekült nem követelőzik,nem gyújtogat,nem szarja tele a vonulási útvonalát.
Ha valamelyik országból menekülni kell,akkor a menetet nem huszonéves hőzöngő kanok vezetik. A menekült szülőföldje környékén próbálja átvészelni a harcokat,hogy megfelelő pillanatban hazatérhessen és nekikezdhessen országa újjáépítéséhez.
A Földön több mint 200 ország van,tehát a menekülteknek van bőven választási lehetőségük.
Az nem menekülés,ha kiválasztanak ezekből nyolcat-tízet és kinyilvánítják,hogy csak ezekbe az államokba hajlandóak menekülni.
Nekünk nem voltak gyarmataink,nem szítottunk törzsi háborúkat,nem gyilkoltuk le halomra a bennszülötteket.
Miért kellene nekünk más népek gondjait-bajait a sajátunknak érezni amikor nálunk sokkal gazdagabb és a kizsákmányolásban élen járó országok csendben lapítanak?
Tehát nem,nekünk igazán nincs miért segítenünk ezen a csőcseléken.
Persze amennyiben majd Japántól-Kanadáig minden ország segíteni fog,akkor majd mi is küldhetünk néhány kecskét nekik.

bkkzol 2016.09.22. 03:33:47

Igen, a menekülteket fogadjuk be. Ezek viszont nem azok. Ők döntik el, hogy meddig akarnak beszaladni Európába, kiválasztják az országot , várost és papírok, regisztrálás nélkül megszállják az országot.
Akkor kezdődtek a komoly gondok amikor ilyen-olyan érdekcsoportok felborították a közel-keleti és észak-afrikai rendet. Ami ugyan nem volt tökéletes , de nem egymást mészárolták egy marék homokért. Rend volt.
Utánna csináltak egy "arab tavaszt" és egy hasonlót Ukrajnában , csak kicsúszott az irányítás a kezükből.
A menekültekre vonatkozó törvényeket már régen át kellett volna írni. Nem életszerű a még a Népszövetség idejében szerkesztett dokumentum.

Ben Franklin 2016.09.22. 03:35:54

egy se menekül sehonnan

NEMmel szavazok

énis 2016.09.22. 07:24:25

"Azonban demokratikus és megegyezéseken alapul." Ha így van, akkor el kell fogadni, hogy van, aki nemet mond, viszont döntés előtt mindenképpen meg kell kérdezn! Na, Merkel pl. a kutyát sem kérdezte meg, mielőtt döntést hozott, hogy ő befogad. Akkor most ne kényszerítsen senkit!

Vicces nem, hogy 70 év után megint egy német kancellár akar dönteni Európa sorsáról...?

szabo.laszlo 2016.09.22. 07:35:03

köszönöm a hozzászólásokat. hamarosan jön egy poszt, amiben részletesebben válaszolok ezekre a kérdésekre, addig is rövid válasz a felvetésekre:

- "ezek nem menekültek" - nos, ha nem azok, akkor a hatóság ne adjon nekik menekültstátuszt. ha viszont menekültek, akkor menekültként kell velük bánni.

- biztonságos ország: ahol van esélye menekültkérelmének tisztességes elbíráslására, addig emberi körülmények közözz várakozni, gyerekeinek iskolába járni, dolgozni stb - ezek például sem Törökországban, sem Szerbiában, sem Görögországban nem teljesülnek.

- a számokról: a Földön kb 60 millió menekült van, ennek max. 5 %-a jön az Eu-ba. Még az amerikai kontinensen is többen vannak.

- "nem bassza szét a nyugat az országukat": Magyarország ENSZ és NATO felhatalmazás nélkül küldött csapatokat Irakba háborúzni, hadüzenet nélkül, egy nekünk nem ártó országba. Itt kezdődött az ISIS története. Előlük menekülnek a szírek.

- EU döntései: van mit javítani, de leírtam a posztban: alapvetően demokratikus. Ott vannak minisztereink, a kormányfő, és a képviselőd, akire szavaztál.

Több dologgal egyetértek, amit fentebb írtatok, például:
- a kvóta szerintem sem a legjobb megoldás
- a nyugatnak máshogyan kellene bánni/beavatkozni ezeknek az országoknak az ügyeibe (csak az az olaj ne lenne, ugyebár..)
- a menekültügy szabályozása nem jó - és nem most lett nem jó, hanem évtizedek óta az, csak most borult a bili

midnight coder 2016.09.22. 07:47:58

1. Nem kell segíteni. El kellene már felejteni azt a hozzáállást, hogy Hatalmas Fehér Ember segít a szegény, gyámolításra szoruló bennszülötteken. Ez még anno a gyarmatosítás ideológiája volt, de úgy látszik, Európa a gyarmatosítás után sem tudott leszokni róla.

Ezt a harcot a szíreknek, és a többi muszlimnak kell megharcolnia odahaza. Mi sem úgy oldottuk meg a francia forradalmat és a többi elég kellemetlen európai eseményt, hogy kivándoroltunk az arabokhoz vagy a szírekhez, mert itt épp nagyon szar volt.

Amúgy is vicces Nyugat-Európa részéről ez a nagy álhumanizmus, miközben a szíreknél Európa legnagyobb Közel-Keleti katonai szövetségese épp most is aktív népirtást végez a kurdok ellen. Ja, és ugyanő az, aki jelenleg a szíriai és iraki migránsok 90%-át jelenleg is visszatartja, nem épp barátságos eszközökkel. E nélkül Merkeléket már rég meglincselték volna a németek.

A harmadik probléma ezzel az, hogy Európa rohadtul nem fog tudni mihez kezdeni 10-20 millió nyelvet nem beszélő, ellenséges kultúrából érkező, leginkább csak kétkezi munkára alkalmas emberrel. Már persze, ha megáll a dolog 10-20 milliónál... Ráadásul hamarosan Európa e nélkül is nagy-nagy szarban lesz, a saját elkeseredett, jövő nélküli fiataljaik közül e nélkül is jó eséllyel választják majd az iszlám radikalizmust - és ehhez még importálunk egy rakás migránst is, akik ezt majd jól felerősítik mivel otthonról hozzák az iszlámot és még annyi esélyük sem lesz labdába rúgni mint a született európaiaknak. Ez bizony Európa felszámolásának a kezdete. Fog még Párizs és Brüsszel lángban állni, mint ma Szíria.

2. Az EU nem teljesen így működik. Ez nem az USA. Ráadásul, a Merkel nyanya senkit nem kérdezett meg, mielőtt elkiáltotta magát hogy mi minden szírt befogadunk. Aztán, amikor már lett egymillió agysebésze akikből idáig vagy 50-et tudtak foglalkoztatni, hirtelen elkezdett össz-európai megoldásban gondolkodni. Csakhogy, ezt a játékot nem így játsszák.

3. A demokratikus döntéshozatalon a Merkelnek kellett volna elgondolkodni, mielőtt behívta a szíreket.

midnight coder 2016.09.22. 07:48:50

" ahol van esélye menekültkérelmének tisztességes elbíráslására, addig emberi körülmények közözz várakozni, gyerekeinek iskolába járni, dolgozni stb - ezek például sem Törökországban, sem Szerbiában, sem Görögországban nem teljesülnek."

Ahogy itt sem. Maradjanak szépen a németeknél.

Sir Galahad 2016.09.22. 07:50:11

A szerző következetesen menekültnek nevezi a migránsokat, ami megtévesztő. Meg kell nézni, honnan jönnek: jelentős részük olyan országokból, ahol nincs is háború. Egyszerűen jólét kell nekik, amit mi fizetünk. Köszönjük, inkább nem.

szabo.laszlo 2016.09.22. 08:16:58

@Sir Galahad: Azért mert a menekültekről beszélek, nem pl. a külföldi munkavállalókról, vagy szociális ellátásért érkezőkről.

@midnight coder: nem a fehér és afrikai vagy akármilyen emberekről van szó. ugyanez a véleményem, ha a németek vagy a svédek válnak menekülté.
továbbá: én se szeretem a szír népirtókat, a diktatúrákat stb. de most nem is ez a kérdés. az írásod többi része is nagyjából igaz, de hangsúlyozom, ez nem mentesíti Magyarországot a menekültekkel szembeni jogi és erkölcsi felelősségtől.

DFK 2016.09.22. 08:34:06

A most érkezetteknek töredéke menekült, a többi migráns. És vagy ők, vagy a gyerekeikből lesznek párizsi, brüsszeli, stb merénylők.

Sir Galahad 2016.09.22. 09:05:29

@szabo.laszlo: Akkor elnézést, félreértettük egymást. Szerintem a menekült kategóriájába olyanok tartoznak, mint akik pl. a délszláv háború idején jöttek hozzánk. A hazájukban háború volt, átjöttek az első szomszédos országba, ahol béke van, s ha jól emlékszem tisztességgel gondoskodtunk is róluk. Jelen pillanatban Magyarország egyetlen szomszédjában van háború, Ukrajnában. Aki onnan jön, az a mi szempontunkból valóban lehet menekült, és tényleg gondosodnunk kell róla, amíg nem lesz a hazájában béke. Csakhogy az onnan érkezők tudtommal nincsenek több ezren, mint ahogy írtad. Innen a félreértés, ezért gondoltam, hogy a srí lankai, eritreai, stb. ide érkezőkre is gondoltál.

Árnyék a háttérben 2016.09.22. 14:31:39

@midnight coder: (és ez szól Ben Franklinnek is)

Ezek nem menekültek, nem menekülnek semmi elől, stb. Unalomig ismételt karattyolása a fidesz propagandának. Mind1, azért nézzük meg egy kicsit, hogy menekülnek-e vagy sem. Összegyűjtöttem pár videót a youtube-ról, illetve egy cikket az indexről, amiben nagyon jól látható hogy a ruszkik a szart is kibombázzák a civilekből. Lennétek ott ti is kedves nagy szájúak, vinnyogva menekülnétek ti is... feltéve ha életben maradnátok.

Ügyes orosz állami tv:
index.hu/kulfold/2016/06/21/egy_putyinista_teve_veletlenul_leleplezte_az_orosz_terrorbombazasokat/

Russian jets attack American-backed rebels in Syria
www.youtube.com/watch?v=0votGkvzWuM

A világ legerősebb bombáját tesztelik az oroszik Szíriában:
Actual video from archive "Russia tests world's most powerful bomb"
www.youtube.com/watch?v=RKc4ejerij0

Csak megjegyzem ezen videó mellé, hogy egy ilyen bomba hatalmas területet le tud tarolni a földig. És nem válogat - nő, gyerek, mindenki. Szóval a terroristákat bombázzák dumát hagyjuk, azt lehet precíziós fegyverekkel is.

És pár remek videó, amin jól látható, hogyan is nyomják az ipart a ruszkik azzal a bombával, amit az indexed cikkben említettek:

Most effective types of bombs that Russia uses in Syria Now
www.youtube.com/watch?v=_MXFnUJMRaY

Russia Launches Cluster Bomb Attack - Syria
www.youtube.com/watch?v=CQpxNA-uku4

Cluster bombs: How they work and why they're so deadly - TomoNews
www.youtube.com/watch?v=gI279fb3APA

Russian Su-30 bombing islamic terrorists in Syria
www.youtube.com/watch?v=TFHIJk_cw-s

Na, ez elől menekülnek. És szerintem kijelenthető, hogy 1. nincs egy ilyen bombázás után hova vissza menni, mert nem marad semmi. 2. azért is így bombáznak, hogy elűzzék az embereket. Amíg ezzel foglalkozik az Eu, addig sem mogyorózza az oroszokat a Krím félszigeten művelt dolgokért. Persze ez már egy kicsit konteó...

Lehetne persze azt is kérdezni a nagy hőzöngő, gyűlöletmantrákat vissza böfögő arcoktól, hogy ők hogyan állítanák meg a menekülteket? Mert az ugye nem kérdés, hogyha itt/ott vannak valahol, akkor kezdeni kell velük valamit. Szóval? Állsz a török határon, jön egy nő, egy gyerek, stb. hogy állítod meg? A felszólításra nem áll meg, hanem jön tovább. Lelövöd? Agyon vered? Vagy?

Nem, nem érdekel a válasz, értelmes választ a büfikéktől úgysem lehet kapni. Egyszerűen muszáj volt leírnom ezt, mert annyira elegem van és undorít ez az aljas gyűlölet kampány, aminek köszönhetően még az unokáink is (számolni fogják mennyit loptak el közben) szégyellhetik majd magyarságukat Európában, próbálva elmagyarázni, hogy csak az akkori politikai elit hatalom és pénz éhsége miatt volt az egész... (akik egy közmunkás egy óra kerítés építő munkájáért 10.000 ft feletti órabért számoltak el, csak hogy kiragadjak egy példát)
Ha valakit érdekel ezzel kapcsolatban infó, tessék itt az indexes cikk.
index.hu/belfold/2016/09/14/kirugtak_az_allamtitkart_aki_ketmilliardos_megbizast_adott_a_sajat_cegenek/

Nem tudom, hogy fogok-e szavazni, és azt sem, hogyha elmegyek, akkor hogyan. Elegem az viszont van.
süti beállítások módosítása