2016. szeptember 19. 10:57 - szabo.laszlo

Népszavazás

Majd egy év kihagyás után újra írok. Ez az egész menekültügy, a ráépült népszavazás mélyen felháborít és elszomorít. Megpróbálom a népszavazással kapcsolatban elmondani a véleményem.

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

1. Mi is a népszavazás?

A demokráciában minden hatalom a népé. Nem istené, nem a királyé, nem a nemeseké, nem a gazdagoké, nem egy családé, nem egy vezéré, hanem a népé. Az istenadta nép általában képviselői útján gyakorolja hatalmát  - ebből sok minden következik, például, hogy a képviselők nem kiskirályok vagy főnökei a választóknak, hanem nekik felelős megbízottak. Ez már önmagában nincs rendben Magyarországon, ahol a képviselők lekezelik, hülyének nézik, szédítik és kihasználják megbízóikat, de most lépjünk tovább.

A nép csak kivételes esetekben gyakorolja önmaga a hatalmát - ilyen eset a népszavazás is.

2. Mitől népszavazás a népszavazás?

Mi is különbözteti meg a közvélemény kutatástól, statisztikai felmérésektől, hangulatjelentésektől? Elsősorban az, hogy a hatalomgyakorlásra irányul, tehát a nép egy adott szervnek (ez az Országgyűlés), egy adott ügyben konkrét utasítást ad. Ezt vagy azt a törvényt semmisítsd meg, vagy hozzál egy törvényt ilyen és ilyen tartalommal. Így gyakoroljuk közhatalmunkat, közösen.

3. Ez a népszavazás népszavazás-e?

Nem nagyon. Nem az országgyűlést utasítja, nem valamilyen konkrét jogi aktusra. Ráadásul a fogalmai sem tiszták: mi az, hogy kötelező betelepítés? Svájci bankárok sem jöhetnek? Külföldi magyar nemzetiségiek sem? A menekülteket betelepítik, vagy csak átmenetileg menedéket adunk nekik? Ez esetben jöhetnek kötelezően is? Az országgyűlés hozzájárulásával jöhet kötelezően 10 millió szír? Lépjünk ki az Unióból, ha mégis előírják? És meddig akarom, örökké? 1 évig?

Ha érvénytelen lesz a népszavazás (kevesen mennek el szavazni), akkor a kormány engedni fogja a kötelező betelepítést?

Ennek a kérdésnek nagyjából ennyi az értelme:

„Akarja-e, hogy az ulánbátori Nagy Népi Hurál az indonéziai pillangótenyésztők hozzájárulása nélkül is kiszere méra bávatag?”

4. Akkor mi is ez?

Kormánypropaganda.

Nem népszavazás, a választókat átverik, hülyének nézik, hazudnak nekik. Fontos, hogy ezt most nem tartalmilag értem, pusztán formailag, tehát a kérdés tartalmától függetlenül, pusztán technikailag ez nem egy tisztességes, rendes népszavazás.

Közvélemény kutatás, felmérés, hangulatjelentés, adatgyűjtés, konzultáció, véleménykikérés, kommunikáció a választókkal, propaganda – ez mind legális cél. Csak éppen nem népszavazás. És ha valami nem népszavazás, akkor ne is tekintsük annak, ne hazudjuk róla, hogy az, és a lényeg, hogy ne legyenek olyan következményei, mintha népszavazás volna.

5. Akkor most mit lehet tenni?

Érvénytelen szavazattal kifejezni, hogy ezt nem tekintjük népszavazásnak.

Ha fizetés helyett kapsz 5 darab babot, akkor nem azt mondod, hogy ok, megpróbálok ebből egy hónapig kijönni, hanem azt mondod, nem, ezt nem fogadom el, ez nem fizetés. A Fidesz kiírhatott volna ugyanebben a témában rendes népszavazást, de nem tette, Vajon miért? Mert az valami ilyesmi lett volna:

„Akarja-e, hogy az az Országgyűlés hozzon törvényt a következőkről: Magyarország lépjen ki az Európai Unióból, ha az a Fidesznek nem tetsző javaslatot fogad el?”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://respublica.blog.hu/api/trackback/id/tr4011722703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása