2016. szeptember 22. 14:17 - szabo.laszlo

Népszavazás III.

Ebben postban a népszavazást formailag elemeztem, itt pedig tartalmilag.

Bár a népszavazási kérdés nem erről, szól, de világos, hogy a választók fejében (a kormány szándéka szerint) a menekültekkel kapcsolódik össze. Most nézzük meg a menekültkérdést kicsit alaposabban. Segíteni kell a menekülteknek? Milyen veszélyei vannak ennek?

  1. Ki a menekült?

Ennek elég pontos meghatározása van, a lényege a következő:

Menekült az, aki háború vagy más erőszak elől menekül, vagy faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása miatt üldözik hazájában. Egyszerű nem? Tehát most nem bevándorlókról, nem népvándorlókról, nem vendégmunkásokról, nem általában migránsokról, nem külföldi munkavállalókról van szó, hanem a menekültekről.

  1. Jó, de honnan tudom, hogy ki a valódi menekült?

Ez a kérdés arra vonatkozik, hogy vannak, akik szerint sokan elrejtőznek a valódi menekültek között, hogy a menekült-státusz előnyeit élvezzék. Ennek a kiszűrése a hatóságok dolga, Magyarországon is, tegyék jól a dolgukat.  De elég abszurd feltételezés, hogy valaki évekig lakik egy sátorban, aztán hónapokig szív a magyar határon egy bódéban, hogy a végén visszatoloncolják. Tehát: az álmenekülteket a hatóságok felismerik. A menekültek azonosításáról, a közéjük keveredett terroristákról egy következő postban írok még.

  1. Miért kell a menekülteket segíteni?

A menekülteknek nyújtott segítség ősi dolog. Mindig voltak háborúk miatt földönfutóvá váltak, mindig voltak lakóhelyükről elüldözöttek. Minden korban, minden állam igyekezett kezelni ezt a kérdést. Hogy mást nem mondjak, a magyarok is menekültként érkeztek ide. Tehát nem 2016-ban találták ki, azt, hogy segítsünk a menekülteknek.

Első ok: nemzetközi kötelezettségek.

A menekültek segítését sok nemzetközi szervezet előírja, elvárja. ENSZ, EU, meg több más nemzetközi szerződés. Ha nem vállaljuk kötelezettségeinket, ki kell lépni a szervezetekből, fel kell mondani a szerződéseket. Higgyétek el, ez nagyon nem lenne jó. Kiiratkozni a civilizált országok közösségéből, gazdasági, kulturális szövetségekből – ez megpecsételné az ország sorsát, és hamarosan a magyarok lennének a menekültek.

Második ok: Európai Unió.

Az EU elvárja a menekültekkel való civilizált, jogszerű bánásmódot, a közös európai szolidaritást. Nem tetszik? Akkor ki kell lépni – lásd az előző pont utolsó részét.

Harmadik ok: kölcsönösség.

Azért kell jó példát mutatni, hogy velünk is úgy bánjanak, ha arra kerül a sor. A közelmúltban láthattuk, hogy egy háború látszólag a semmiből ki tud pattanni, néhány hét alatt (persze az okok mélyebbek). Ha például Putyin Ukrajna után Magyarországot is szeretné elfoglalni, vagy egyik pincsijét helytartóként a nyakunkra ültetni, akkor magunknak is szükségünk lehet a nemzetközi közösség menekültpolitikai segítségére.

Negyedik ok: 1956.

1956-ban kétszázezer ember menekült el Magyarországról. A világ befogadta őket, USA, Kanada, Ausztrália stb. Köszönjük.

Ötödik ok: Alaptörvény (leánykori nevén Alkotmány): „Magyarország - ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet - kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.” Tartsuk be saját legfőbb, gránitszilárdságú törvényünket.

Hatodik ok: kereszténység. Bár sok lelkész és pap lelkesen fújja a gyűlöletkeltést, de azt gondolom Krisztus tanításai és cselekedetei teljesen egyértelműek: szeresd még az ellenségedet is, adj enni az éhezőknek, oszd szét vagyonod a szegényeknek, add oda a rászorulónak a ruhádat, fogadd be a menekülteket- feltétel nélkül. Nem kell nézni a bőrszínét, vallását, vagy, hogy hányadik országból érkezett. Furcsa, hogy egy magát kereszténynek nevező kormány tesz erre magasról.

Hetedik ok: Európa erőssége, jólétének egyik kulcsa a befogadó, szolidáris társadalom. Hogy miért előnyös a szolidaritás, az egy hosszabb téma, de nem csak duma, a tények és számok ezt támasztják alá. És ezt már Szent István is tudta, tanuld meg te is!

 Vannak még okok ezeken kívül, de elsőre elég lesz ennyi :)

  1. Miért nem maradnak otthon, vagy Törökországban?

De ott maradnak. A legnagyobb részük. A világon 60 millió menekült van, ebből kb. 40 millió a saját országában marad. A kb. 20 millió nagy része a szomszédos országokban van. Van néhány millió, akik több év után elindulnak a világ jobbik részébe emberi életet keresni. Na ezeket látod te, és ebből gondolod azt, hogy minden egyes menekült rohan ész nélkül Svédországba. Tévedsz.

  1. Túl sokan vannak!

Az tény, hogy a menedékkérők száma megugrott - időnként megesik ez, máskor is volt rá példa. Az is tény, hogy sok EU ország ügyetlenkedett (velünk az élen). Az is tény, hogy a menekültügyi rendszer évtizedek óta nem jól működik. Ámde:

Az a helyzet, a legtöbb ember nincs tisztában a számokkal és az arányokkal.

Bármilyen furcsa, akkor is rengeteg menekült érkezett Európába, mikor a magyar lakosság még nem is ismerte ezt a fogalmat, és még nem óriásplakátokkal harcoltunk ellenük. Például 2013-ban 430 ezer, 2014-ben 620 ezer, de 1992-ben 670 ezer menedékkérelmet adtak be. 2014-ben, főleg 2015-ben megugrott ez a szám, de jól látható, hogy az EU előtte is több százezer menekültkérelmet kapott, anélkül, hogy ez itthon bármilyen problémát okozott volna, bármilyen nyomot hagyott volna. Tehát, nyugi, eddig is megoldottuk, ezután is meg fogjuk, ha 2013-ban nem rettegtél a menekültektől, ma se tedd.

2010 és 2013 között a menekültek és a menedékjogot kérvényezők mellett átlagosan évi 1,4 millióan vándoroltak be az Európai Unióba. Hoppá.

Értem én, hogy ha kontextus nélkül meghallod, hogy több százezer ember akar „ide” jönni, az ijesztőnek tűnik. De az EU nagy, a normál működés része az évi pár millió ide érkező ember.

Mi van a terroristákkal? Iszlám lesz Európa? Megszállnak a muzulmánok? Folytatása következik

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://respublica.blog.hu/api/trackback/id/tr9311735755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása